CMG presenteert de STA methodiek op het NCVGZ

11 april 2014
Op 10 april gaf het CMG de workshop “Beeldend werken aan een gezonde toekomst: de Show Talk Act (STA) methodiek” tijdens het Nederlands Congres Volksgezondheid (NCVGZ).

“Door de workshop ben ik direct enthousiast geworden om studenten te vragen om videobeelden te verzamelen van hun stageopdracht bij onze GGD”, aldus een van de deelnemers.

Beeld heeft een onmiskenbare aantrekkingskracht. Deze kracht kan systematisch worden ingezet voor het behalen van projectdoelstellingen binnen de gezondheidsbevordering. Om beeldend werken binnen gezondheidsbevordering te stimuleren heeft het CMG de Show-Talk-Act (STA) methodiek ontwikkeld. Deze STA-methodiek is geïnspireerd door de Photovoice methode (Wang & Burris, 1994), waarin van oorsprong vooral kwetsbare groepen uitgenodigd worden om beelden te maken van hun leefomgeving om zodoende hun stem te kunnen laten horen. Het CMG heeft de STA-methodiek ontwikkeld voor diverse doelgroepen (zoals ouders van jonge kinderen, ggd-medewerkers, onderzoekers). Ze krijgen een training en maken vervolgens aan de hand van een concreet thema filmbeelden van hun eigen leven, project of onderzoek. Vervolgens  leren ze beeldmateriaal te editen tot korte filmpjes die kunnen worden vertoond (Show) aan lotgenoten, collega-onderzoekers of andere stakeholders. De filmpjes dienen als discussiestarter (Talk), op basis waarvan ervaringen en tips met elkaar uitgewisseld kunnen worden en concrete acties kunnen worden ondernomen (Act).

Tijdens de NCVGZ workshop stonden de volgende vragen centraal: Hoe kan ik denken in beelden en beeld integreren in gezondheidsbevordering? Welke competenties zijn nodig en welke theoretische kaders en/of praktische ervaringstips kunnen behulpzaam zijn? De workshop bestond uit beeldfragmenten en interactieve werkvormen waarin deelnemers actief werden uitgedaagd te reflecteren op toepassingsmogelijkheden binnen de eigen werkpraktijk.

Wilt u meer weten over het NCVGZ congres? Bezoek dan de pagina http://www.ncvgz.nl/
 

Gerelateerde projecten

Terug naar het nieuwsoverzicht