Tips voor Scripts Lunch in Amsterdam

15 december 2014
Op maandag 8 december vond in de Tolhuistuin te Amsterdam de eerste Tips voor Scripts lunch plaats. Tijdens deze informele lunch zijn scenaristen, regisseurs en andere creatieven in gesprek gegaan met professionals uit het maatschappelijke veld. De Tips voor Scripts Lunch is een initiatief van het Centrum Media & Gezondheid in samenwerking met Scriptbank.

Zo vertelde arts Hanna Bos (Soa Aids Nederland) haar ervaringen over de soapoli van de GGD Nijmegen. Hoewel vaak geschreven wordt over soa’s, komen de meest voorkomende soa’s als herpes en genitale wratten weinig in scripts voor. “Jammer, want er komt juist veel drama bij kijken”, aldus Hanna Bos.“Het herpes virus draag je na besmetting altijd bij je en een besmetting kan op ieder ogenblik de kop opsteken. Daar hoef je bijvoorbeeld niet voor vreemd te gaan. Dit is echter wel vaak het eerste waar bij zo’n besmetting aan wordt gedacht!”. Ook deelde zij verhalen over het waarschuwen van partners bij een soa-besmetting en onbetrouwbare zelftesten van drogisterijen. Scenarist Henk Burger merkte op dat dit juist is wat scenarioschrijvers kunnen gebruiken: dingen die fout gaan. Drama ontstaat uit een discrepantie tussen verwachting en realiteit.

Bert Bast (Nederlandse Federatie Stotteren) vertelde, als ervaringsdeskundige, openhartig over de impact die stotteren heeft. Uit onderzoek blijkt dat de ervaren kwaliteit van leven van stotteraars vergelijkbaar is met nierpatiënten die dagelijks moeten dialyseren. Gelukkig is er tegenwoordig veel aandacht voor vroegsignalering en zijn er goede therapieën beschikbaar. “De tijd waarbij er een touwtje steeds strakker om de nek werd gespannen om stotteren te verhelpen, is in Nederland gelukkig voorbij.”

Als laatste kregen Kim Kruijt en Martijntje Hesselink (KWF Kankerbestrijding) de gelegenheid om te vertellen over hun thema: kanker. Zij vertelden met name over de verschillende risicofactoren die de kans op kanker kunnen vergroten zoals roken, zonnen, overgewicht en slechte voeding.
Na afloop van hun verhalen werden de experts van de gezondheidsorganisaties bestookt met vragen van schrijvers die meer wilden weten over deze onderwerpen. Op www.tipsvoorscripts.nl zijn nog veel meer verhalen te vinden over uiteenlopende thema’s, waarbij direct ook feitelijke informatie beschikbaar is.

De volgende Tips voor Scripts lunch staat gepland op 10 februari 2015. Houd de sites van Tips voor Scripts en Scriptbank in de gaten voor meer informatie over de sprekers en om je tijdig aan te melden. Het aantal plaatsen voor deze Tips voor Scripts lunches is beperkt!


De Tips voor Scripts lunch: Voer voor inspiratie
Filmmakers stuiten op verhalen omdat ze nieuwsgierig, verontwaardigd, verwonderd raken en dat willen delen. Bij iedere lunch schuiven er andere mensen aan die vanuit hun (werk)ervaring een bron zijn van verhalen en veel kunnen vertellen over een specifiek thema. Een uitgelezen kans voor schrijvers om meer over een onderwerp te weten te komen en nieuwe inspiratie op te doen.

Tips voor Scripts is een initiatief van het Centrum Media & Gezondheid, in samenwerking met Soa Aids Nederland, Trimbos Instituut, Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, RIVM Centrum Gezond Leven, Rutgers WPF, Longfonds, Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, Stichting Voedingscentrum Nederland, Nederlandse Federatie Stotteren.
 

Gerelateerde projecten

Terug naar het nieuwsoverzicht