Geschiedenis van ons pand

In 1920 geeft de Rooms-katholieke inrichting voor Liefdadigheid opdracht aan de bekende Goudse Architect Jac. P. Dessing om achter het pand Westhaven 27, aan de zijde van de Peperstraat een gymnastieklokaal te bouwen voor de twee rooms-katholieke scholen in de binnenstad.

Het pand fungeert als gymnastieklokaal voor RK scholen tot omstreeks 1960, wanneer steeds meer kinderen naar scholen in nieuwe wijken buiten de singels vertrekken.
Daarna biedt het lokaal jaren onderdak aan de afdeling gymnastiek van de katholieke sportvereniging DONK: Doelt Onversaagd Naar Kampioen. De daarop volgende periode is het pand door de gemeente Gouda zeer wisselend gebruikt. Korte of langere tijden staat het leeg of heeft het een functie gehad als Buitenlandse Vrouwenopvang, Moskee, Vegetarisch Eethuis, Bierbrouwerij ‘Het Goudse Kuytbier’ en tenslotte als Snookercentrum.

Na 2000 heeft het pand een aantal jaren leeg gestaan, tot het is overgegaan in particuliere handen en het een nieuwe bestemming kreeg: het Centrum Media & Gezondheid. Na de renovatie in 2006, is het in 2007 een kantoorruimte geworden met een knipoog naar het verleden. De aanwezigheid van de ringen en een deel van de houten gymzaalvloer brengt de bezoeker weer even terug naar de jaren 1920.