Prof. Dr. Martine Bouman

Wetenschappelijk Directeur
Martine Bouman (PhD) is wetenschappelijk directeur en oprichter van het Centrum Media & Gezondheid en Bijzonder Hoogleraar 'Entertainment Media and Social Change' aan de Erasmus Universiteit bij het Erasmus Research Centre for Media, Communication and Culture (ERMeCC). Ze promoveerde in 1999 aan de Universiteit van Wageningen en publiceerde haar baanbrekende dissertatie ‘The Turtle and the Peacock: the entertainment-education strategy on television’ (klik hier voor pdf). Als CEO organiseerde zij het 3e internationale Entertainment-Education Event in 2000 in Nederland (zie www.entertainment-education.nl).

Zij is internationaal erkend expert op het gebied van Entertainment-Education for Social Change (EE) en heeft een jarenlange ervaring in het ontwerpen, uitvoeren en onderzoeken van gezonde leefstijlprojecten en campagnes. Ze werkt samen met creatieve professionals in diverse mediaprojecten (o.a Way of Life, Medisch Centrum West, Villa Borghese, Costa, Je Echte Leeftijd, Nederland in Beweging, Find Out, SndBites, UP2U). Ze ontwikkelt concepten voor diverse trans- en crossmedia mediaprojecten en adviseert organisaties hierover wereldwijd (o.a. in Colombia, Zuid-Afrika, Suriname, Bhutan). In 2013 gaf zij een TEDxTalk in Amsterdam over de kracht van storytelling en entertainment met een meerwaarde en in 2015 was zij keynote spreker tijdens de gala avond van de Vriendenloterij.
 
Martine publiceert regelmatig wetenschappelijke artikelen over Entertainment-Education and Communication for Social Change in verschillende vakbladen. Haar dissertatie is destijds genomineerd voor de ICA dissertation award 2000. Zij is tevens benoemd tot erelid van de Nederlandse Vereniging van Gezondheidsbevordering en Preventiewerkers en ontving in 2010 als eerste Europeaan en vrouw de prestigieuze Everett M. Rogers Award for Achievement in Entertainment-Education.

In de periode (2003-2007) was zij voorzitter van de Programmacommissie Leefstijlcampagnes van Zorg Onderzoek Nederland Medische Wetenschappen (ZonMw) en van 2009-2014 was zij vicevoorzitter van het programma Gezonde Leefstijl en Gezonde Leefomgeving van ZonMw en sinds 2014 lid van de Programmacommissie Begrijpelijke Taal van NWO.

Martine heeft als een EE wetenschapper en adviseur bijgedragen aan EE en Communication for Social Change projecten wereldwijd. Ze geeft regelmatig gastcolleges over Entertainment-Education for Social Change in binnen en buitenland. Zij trad onder meer op als lid van de internationale onderzoeksadviesgroep van het ‘Soul City’ entertainment-education project in Zuid Afrika en adviseerde de onderzoeksgroep van de Universidad Del Norte in Colombia over de effectstudie naar de crossmediale televisieserie Revelados. Ze is als guest lecturer verbonden aan de afdeling Communicatiewetenschap, Vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie van de Universiteit Twente.

Klik hier voor een overzicht van publicaties.
Klik hier om een selectie van publicaties te downloaden.

Foto: Casper Cammeraat

 
Terug naar het overzicht