CMG start storytelling project met oud-schippers

05 juni 2015
Het Centrum Media & Gezondheid start met subsidie van Rabobank Fonds Gouwestreek en in samenwerking met de Museumhaven Gouda een storytelling-project waarin de verhalen van oud-schippers en schipperskes uit Gouda en omgeving zichtbaar en beluisterbaar worden gemaakt. In het project ‘Het water blijft trekken’ (werktitel) worden met geselecteerde deelnemers gesprekken gevoerd om hun verhalen op te tekenen en worden er korte filmopnamen en foto's gemaakt.

De gesprekken zullen gaan over hoe de investering in een nieuw schip het ondernemerschap beïnvloedde, wat de gevolgen waren voor de rollen in het gezin en voor de sociale verhoudingen, de onderwijsinfrastructuur en dergelijke. Het opgenomen materiaal wordt verwerkt in een serie portretten, die te zien en te beluisteren zijn via een speciale media-applicatie in de Museumhaven Gouda. Speciale aandacht zal gegeven worden aan een verrassende en sprankelende audiovisuele vormgeving, waardoor de portretten ook voor een modern publiek een bijzondere aantrekkingskracht krijgen.

Gouda was eeuwenlang de belangrijkste doorvoerhaven van Holland en heeft een unieke positie bekleed in de Nederlandse binnenvaart. De schipperij is altijd een belangrijk smeermiddel geweest voor de regionale economie. In de loop van de vorige eeuw is de schipperij echter sterk van karakter veranderd. De schaalvergroting bij de vervanging van de generatie schepen die rond het begin van de vorige eeuw gebouwd werden, veranderde het ondernemerschap van de schippers en schipperskes (vrouwelijke schippers). Deze periode is met name interessant omdat de varenden die deze overgangstijd bewust hebben meegemaakt aan het uitsterven zijn. Daarmee dreigen ook hun verhalen te verdwijnen.

In het kader van het 25-jarig jubileum van Museumhaven Gouda in najaar 2015 worden deze verhalen weer hoorbaar en zichtbaar gemaakt door oud-schippers en -schipperskes uit Gouda en omgeving uit te nodigen hun verhalen te vertellen. Het gaat om inspirerende verhalen over hun ondernemende bestaan in een zeer zelfstandig beroep en onder voor het gezinsleven bijzondere omstandigheden.
 
Terug naar het nieuwsoverzicht