Preventie in de film: een beeld zegt meer dan 1000 woorden
12 april 2015
Op 8 april 2015 presenteerde Martine Bouman van het Centrum Media & Gezondheid (CMG) in samenwerking met ActiZ en GGD GHOR Nederland een plenaire filmsessie tijdens het Nationaal Congres Volksgezondheid en Zorg (NCVGZ). Onder de titel “Preventie in de film: een beeld zegt meer dan 1000 woorden” ging zij dieper in op de vraag hoe de gezondheidssector en de creatieve media-industrie met elkaar kunnen samenwerken om met name lager opgeleiden te bereiken.“Lager opgeleiden zijn niet gewend om informatie te verwerken met een complex taalgebruik en hoog abstractieniveau. En juist hier kan populaire media een brug slaan. Want hoeveel mensen keken er destijds niet naar Medisch Centrum West en nu naar Grey’s Anatomy? Deze series kunnen een grote impact hebben”, aldus Bouman.
Zij vertoonde filmfragmenten van mediaproducties waarbij het beste van deze twee werelden bij elkaar zijn gebracht, zoals de ziekenhuisserie Greys’Anatomy, de entertainment-education internetserie SOUND (www.sound-soap.nl) over gehoorschadepreventie, de soapserie Malaika over werken in de zorg waarbij brancheorganisatie ActiZ betrokken was en Nederland in Beweging (NiB), een dagelijks beweegprogramma voor ouderen, dat is ontstaan vanuit een initiatief van gezondheidsorganisaties.
Om te horen hoe dat er in de praktijk wordt samengewerkt interviewde Martine Bouman (CMG) Enno van Tulder (regisseur van NIB-tv), Mariken Leurs (destijds intern projectcoördinator NIB-tv bij NOC*NSF), Imre Krull (innovatie adviseur Actiz) en Jasmine Sendar (actrice zorgserie Malaika). Enno van Tulder lichtte toe hoe “de stoel” wordt gebruikt tijdens de NIB-tv beweegoefeningen om ook mensen die minder fit zijn, aan het bewegen te krijgen. “Het gebruik van de stoel is een bewuste keuze, ingegeven vanuit sociaal wetenschappelijke theorieën over het gebruiken van rolmodellen” aldus Mariken Leurs. Imre Krull vertelde hoe ze bewust bij het selecteren van de rollen voor de serie Malaika heeft gezocht naar acteurs die een grote affiniteit of ervaring hadden met de zorgsector. “Ja, in de tijd dat ik even niet acteerde, werkte ik tussendoor in de zorgsector en die ervaring kwam mij in mijn rol als zuster Lucie goed van pas”, aldus Jasmine Sendar.
Martine Bouman eindige de sessie met een oproep aan de zaal op om meer te experimenteren met storytelling formats en populaire media formats. “Als we allemaal 5% van onze te besteden middelen zouden gebruiken voor het uittesten van nieuwe methoden om kwetsbare groepen te bereiken, dan zou dit enorm veel ervaring en kennis opleveren en dus grote gezondheidswinst”.
Terug naar het nieuwsoverzicht